Śniadanie daje moc

 

  Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dzięki niemu dzieci mają energię do nauki, lepiej koncentrują się podczas lekcji i mają siłę do zabawy. To najlepszy start w nowy dzień.

Najważniejsze cele programu:

  • Zwiększanie świadomości na temat zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie dziecka
  • Przyczynianie się do obniżania poziomu niedożywienia dzieci
    w Polsce – poprzez edukację oraz promocję prawidłowego żywienia

 Już od 6 lat nasza szkoła 8 listopada wspólnie ze szkołami z całej Polski, obchodzić będzie Dzień Śniadanie Daje Moc. W bieżącym roku szkolnym 2018/2019 podczas śniadaniowego święta odbędzie się finał Misji Śniadaniowych.

Zachęcamy uczniów klas I-III wraz z rodzicami do zorganizowania wspólnie, zdrowego śniadania w klasie. To będzie świetna zabawa zarówno dla dzieci, jak i dla Was, dzięki której najmłodsi nauczą się jak ważne jest codzienne, zdrowe śniadanie.

 

ŚNIADANIE 2017/2018

 

Już czwarty rok nasza szkoła uczestniczy w programie ogólnopolskim Śniadanie Daje Moc. Głównym zadaniem tego programu edukacyjnego jest zwiększanie świadomości na temat zdrowego odżywiania
i roli śniadania w diecie dziecka. Podsumowaniem programu jest, jak co roku, zorganizowanie 
w szkole Dnia Zdrowego Śniadania. W tym roku zaplanowano go na 8 listopada.

Od początku listopada rozpoczęły się w szkole przygotowania. Dzieci z klas  I-III na lekcjach dowiadywały się o konieczności racjonalnego odżywiania się, poznawały 12 zasad zdrowego żywienia, przypominały sobie Piramidę Zdrowego Żywienia oraz rolę warzyw i witamin 
w codziennym jadłospisie. Ozdabiały swoje klasopracownie i korytarze szkolne hasłami 
i plakatami promującymi zdrowe odżywianie.

W końcu nadszedł długo oczekiwany dzień – 8 listopada... Na jadalni szkolnej pojawiły się dzieci 
w kolorowych fartuszkach, poprzebierane za gruszki, jabłka, kapustę, sałatę, pomidory i przyniosły ze sobą wszystko to, co jest niezbędne, aby przygotować „zdrowe śniadanie” tzn. świeże warzywa
i owoce, masło, sery, ciemne pieczywo, soki, dietetyczne ciasteczka itp. Pamiętając o higienie
i bezpieczeństwie, uczniowie każdej klasy, pod kontrolą swoich wychowawców, przygotowali swoje drugie śniadanie. Były to zdrowe, kolorowe i apetyczne kanapki oraz szaszłyki i sałatki owocowe. Uczniowie klas pierwszych przygotowali swoje tegoroczne śniadanie w formie „szwedzkiego bufetu”. Wszyscy uczniowie, dzięki przeprowadzonym warsztatom kulinarnym, mieli możliwość praktycznego zastosowania poznanych zasad zdrowego odżywiania, a przy okazji powtórzenia nazw owoców 
i warzyw w języku angielskim.

O godz. 9.15 Pani Dyrektor Magdalena Długosz podziękowała rodzicom i wychowawcom za pomoc 
w przygotowaniu zdrowego śniadania, a uczniom za pomysłowość, zaangażowanie i kreatywność podczas pracy, życząc wszystkim SMACZNEGO!

Dzieci z entuzjazmem przystąpiły do degustacji przygotowanych przez siebie zdrowych śniadań. Taki poczęstunek było dla nich prawdziwą frajdą. Na twarzach promieniał uśmiech i  zachwyt. Wyczarowali prawdziwe dzieła sztuki, które szybko znikały z talerzy. Pojawiło się wiele pomysłów na kolorowe
i zdrowe kanapki, sałatki owocowe i szaszłyki-dyniowe, ananasowe jeżyki itp. Śniadanie było przepyszne, urozmaicone, niecodzienne. Zrobione własnoręcznie, smakowało wyjątkowo …mniaaam palce lizać!

Po takim śniadaniu nie było mowy, by ktoś odszedł od stołu głodny. Dzieci nabrały dużo energii
i mocy, aby sprostać szkolnym obowiązkom. Była to niezapomniana przygoda edukacyjna na temat zdrowego odżywiania.

Po zajęciach kulinarnych, uczniowie oglądali filmy i śpiewali piosenki związane tematycznie ze zdrowym stylem życia oraz rysowali swoje kolorowe i zdrowe kanapki.

Mamy nadzieję, że nasi uczniowie będą  pamiętać o tym, że „śniadanie” to najważniejszy posiłek dnia, dzięki któremu mają energię do nauki i zabawy oraz lepiej koncentrują się na lekcjach.

Był to z pewnością udany dzień promujący zdrowie w naszej szkole.

Dziękujemy serdecznie Rodzicom, którzy pomogli w przeprowadzeniu tego wyjątkowego dnia.

Pogoda